VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)

VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)
Blog van een mede-eigenaar, niet-mandataris van de VME

Zoeken in deze blog

27 oktober 2009

Directe democratie


Citaat uit een opinieartikel van de krant van vandaag, die voor dat deel ook van toepassing is op de directe democratie binnen de mede-eigendom:


In 483 voor Christus ontdekten de Atheners in het zuidoosten van Attica een rijke zilvermijn. De vraag stelde zich wat er met die onverwachte rijkdom moest gebeuren. In de directe democratie die Athene was, moesten alle burgers daarover beslissen. Het evidente voorstel was om aan iedere burger een grote som uit te keren. Themistocles ging hiermee echter niet akkoord en slaagde er zowaar in om de volksvergadering te overtuigen om het geld niet onderling te verdelen. Het werd geïnvesteerd in de versterking van de haven van Athene en in de bouw van 200 triremen. Het zou een bijzonder wijze beslissing blijken, want niet veel later viel de Perzische koning Xerxes Griekenland binnen met het grootste leger ooit verzameld. De Atheense schepen versloegen de Perzische vloot bij Salamis en keerden daarmee het oorlogstij onverhoopt in het voordeel van de Grieken.


Zo leverden de Atheners 2.500 jaar geleden het bewijs dat de directe democratie niet per definitie beslissingen oplevert die een loutere optelsom zijn van egoïstische overwegingen. Mits de aanwezigheid van politieke leiders van het kaliber van Themistocles en mits een democratische cultuur die noopt tot een positieve betrokkenheid op de res publica, kan ook een referendum een gezonde afweging maken tussen het algemeen en het particulier belang.

(…)

Auteur: Bart De Wever

Bron: De Standaard, 27.10.2009

Toegang van de brandweervoertuigen ....


1. Uittreksel uit het Algemeen Reglement van Politie van onze gemeente EVERE:

Art. 62.
De personen die zich bevinden in een gebouw waarin brand is uitgebroken, alsook in de omringende gebouwen moeten:
1. onmiddellijk gevolg geven aan de bevelen van brandweer, burgerbescherming, politie of andere openbare diensten waarvan de tussenkomst vereist is om het onheil te bestrijden;
2. de toegang tot hun gebouw mogelijk maken;
3. het gebruik van waterpunten en alle middelen om de brand te bestrijden waarover ze beschikken mogelijk maken.
Art. 63.
Zijn verboden op de openbare weg en in voor het publiek toegankelijke plaatsen: het parkeren van voertuigen en het plaatsen, zelfs tijdelijk, van zaken die het vinden, de toegang tot of het gebruik van waterbronnen voor het blussen van branden kunnen verhinderen of storen.


2. Herinnering in een mede-eigendom in een naburige gemeente:

http://www.neerveld2.be/ROI.htm
http://www.neerveld2.be/images/007_5.JPG


3. En in onze mede-eigendom ?

2001/2003:

Twee bovengrondse stelplaatsen voor voertuigen werden toegevoegd, die niet gecontroleerd zijn door de brandweer, want geen stedebouwkundige vergunning.

2008:

Hoogstammige boom gerooid op verzoek van een bewoner omwille van de brandveiligheid, maar zijn motivatie van 2006 niet meegedeeld aan de AV.


2009:

Verschillende bomen, welke gemeenschappelijke eigendom zijn van alle mede-eigenaars, gerooid op verzoek van een mandataris van onze VME, zonder enige beslissing dan ook van de bevoegde algemene vergadering, zonder enige mededeling dan ook aan de mede-eigenaars en zonder enig voorafgaandelijk bevel tot onmiddelijk rooien van de bevoegde overheid voor te leggen aan de eigenaars van deze bomen.