VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)

VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)
Blog van een mede-eigenaar, niet-mandataris van de VME

Zoeken in deze blog

11 januari 2020

De jaarrekening van een VME (voor 2013)

De financiële verslaggeving van de syndicus van de VME diende voor 01.01.2013 vermoedelijk te voldoen aan een aantal regels, voornamelijk het wettelijk kader, de statuten van de VME en het gemeen recht. Het is nuttig voor dat laatste aspect na te kijken wat de algemene voorschriften zijn.

Hierna enkele definities volgens de Nederlandstalige uitgave van Wikipedia, van toepassing in Nederland of België. Voor een gelijkaardige compilatie van de Franstalige uitgave van Wikipedia, zie de pagina « Les comptes annuelles d’une ACP (1) ».

Jaarrekening

“De jaarrekening geeft een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Het bestaat uit een jaarverslag van het bestuur, een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening over het afgelopen jaar, een toelichting op beide, het kasstroomoverzicht en de overige gegevens met daarin in bepaalde gevallen een accountantsverklaring (in België commissarisverslag geheten). Ontbreekt de accountantsverklaring dan wordt de reden hiervan vermeld.”

Jaarverslag

“De meeste organisaties publiceren een jaarverslag; een overzicht van wat er in het betreffende jaar is gebeurd, al dan niet met een financiële verantwoording. In de sociale sector geeft een jaarverslag vaak een goed beeld van de werkmethoden, het soort cliënten, de personeelsformatie en de doelstellingen van de organisatie. Ook stichtingen (Nederland) of (sommige) VZW's (Vlaanderen) zijn verplicht tot het opmaken van een jaarverslag.
Bij een kleine vereniging kan met enkele pagina's volstaan worden; bij grote ondernemingen zijn het lijvige boekwerken.
Volgens de wet (boek 2 van het Burgerlijk Wetboek) wordt er een onderscheid gemaakt tussen de jaarrekening en het jaarverslag. De eerste is het financiële gedeelte, met in elk geval de balans en de winst- en verliesrekening met een toelichting; het tweede is een beschrijving van de gang van zaken in het boekjaar, met andere informatie. Verder is het in bepaalde gevallen verplicht dat een accountantsverklaring met betrekking tot de jaarrekening wordt opgenomen. Bij jaarverslagen van grotere organisaties is meestal een kasstroomoverzicht toegevoegd.
In het spraakgebruik pleegt echter de term "jaarverslag" als aanduiding voor het gehele boekwerk te worden gehanteerd, en wordt het puur financiële deel met "jaarrekening" aangeduid.”

Balans

"Een balans is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen van een entiteit zoals een onderneming, instelling of persoon, op een bepaald moment. De entiteit kan al of niet een rechtspersoon zijn."

Resultatenrekening

“Een winst-en-verliesrekening, resultatenrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten is, naast de balans en het eventuele kasstroomoverzicht, een onderdeel van een jaarrekening (en daarmee onderdeel van een jaarverslag).
De (enkelvoudige) winst-en-verliesrekening geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een entiteit (meestal een onderneming) over een bepaalde periode (meestal een jaar). Het saldo van de winst-en-verliesrekening is de over de periode behaalde winst (positief saldo) of het over de periode geleden verlies (negatief saldo). Heeft een winst-en-verliesrekening betrekking op een groep van entiteiten, dan wordt het overzicht aangeduid als de geconsolideerde winst-en-verliesrekening.”

Commissarisverslag

“Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant of accountant-administratieconsulent bij een overzicht met historische financiële informatie. Vaak is dit overzicht een jaarrekening, maar het kan ook een ander financieel overzicht zijn, zoals een overzicht verzekerd belang (ten behoeve van een verzekeringsmaatschappij), of een ontvangsten- en uitgavenoverzicht (als bijvoorbeeld een subsidieafrekening).In grote lijnen zijn er drie soorten accountantsverklaringen:een controleverklaring, als de accountant de opdracht had het overzicht te controleren;een beoordelingsverklaring, als de accountant de opdracht had het overzicht te beoordelen, wat een lagere vorm van zekerheid biedt dan de controleopdracht;een samenstellingsverklaring, als de accountant de opdracht had het overzicht samen te stellen.Bij de uitvoering van de controle-, beoordeling- of samenstellingsopdracht is de accountant verplicht zich te houden aan uitvoeringsstandaarden, de "Nadere Voorschriften Controle- en Overige Standaarden", die door de beroepsorganisatie van accountants (NBA) is vastgesteld.Tot 15 december 2010 werd de term accountantsverklaring gebruikt om de controleverklaring aan te duiden. Een opdrachtgever mag de accountantsverklaring niet openbaar maken tenzij de accountant daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven.”

10 januari 2020

Energiezuinig renoveren een must in 2030 of 2020 of 2010?

Een uittreksel uit een artikel van 19.05.2010 in DE STANDAARD met als titel:
Europeanen moeten energiezuinig bouwen

"(…)
Over tien jaar mogen nieuwe gebouwen nauwelijks nog energie gebruiken. Het Europees Parlement keurde gisteren de strenge normen goed waaraan nieuwe huizen, kantoren en torengebouwen vanaf 2020 moeten voldoen. Hun uitstoot van broeikasgassen moet tot nul worden herleid, wat betekent dat ze niet méér energie mogen verbruiken dan ze zelf opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen, zegt Ivo Belet ( CD&V ) , die lid is van de parlementscommissie Energie.
Verwarmings- en aircotoestellen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Voor overheidsgebouwen gelden de nieuwe bouwvoorschriften al vanaf 2018.
Eigenaars van bestaande gebouwen zullen bij een grote renovatie aangemoedigd worden om 'slimme meters' te installeren en om water- en verwarmingsleidingen en toestellen door energiezuinige modellen te vervangen.
(…)"

Het is spijtig dat in 2001 de werkelijke machthebbers binnen onze VME hebben besloten dat er tijdens de algemene vergadering van 31.03.2001 niet mocht gesproken worden over de gevolgen van de KYOTO normen voor onze mede-eigendom en hoe wij ons daarop langzamerhand konden voorbereiden.

Het is het feit dat een correct toepassen van deze normen
  • In het nadeel zou geweest zijn van een zeer kleine groep van mede-eigenaars en/of machthebbers
  • In het voordeel zou geweest zijn van de grote groep van de andere mede-eigenaars.

08 januari 2020

Conversie van de 2006-2017 Blog's naar 2020 formaat


Aangezien de advocaat van de VME voor 2005-2007 probeert terug te komen en de minimale informatie niet eens doorgeeft aan de leden van het beslissingsorgaan, wordt het Blog-paar van 2006 opnieuw geactiveerd.

Vanaf 01.01.2020 wordt het formaat van de Blog 2006 aangepast en gebruiksvriendelijker gemaakt dankzij enkele nieuwe technische mogelijkheden.

De NL en FR-versies van bestaande blogs zullen in principe worden bijgewerkt voor 20.01.2020: 

  • het formaat & lay-out
  • update Tags. 

De inhoud van de 2006-2019 publicaties is (nog) niet aangepast.

Sommige teksten die in 2017 niet zijn gepubliceerd, worden gepubliceerd, als ze nog steeds relevant zijn.

Het geheel wordt in principe bijgewerkt voor 20.02.2020

Luc
01.01.2020 (bijgewerkt tot 13.01.2020)