VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)

VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)
Blog van een mede-eigenaar, niet-mandataris van de VME

Zoeken in deze blog

04 mei 2012

Elementaire regels van boekhouding: wat als ze niet gevolgd worden (2)

In een vorige blog dd. 17.02.2012 (klik hier) hebben we geschreven over de mogelijke gevolgen van het niet toepassen van elementaire boekhoudingregels.

In een Vereniging van Mede-eigenaars is de Algemene Vergadering het bestuursorgaan (en niet de syndicus of de Raad van Mede-eigendom). Dat maakt dat een onderzoek soms iets trager verloopt, als niet iedereen geïnformeerd werd zoals het hoort.
Dat heeft in ons geval de tussenkomst van de Vrederechter in 2007 noodzakelijk gemaakt. Door de ex-syndicus werd hiertegen hoger beroep aangetekend. In hoger beroep werd het vonnis bevestigd. De ex-syndicus is niet in cassatie gegaan en heeft dus het vonnis aanvaard.


Geleden schade

Nu staat de weg open voor de volgende stap: welke is de geleden schade en wie is ervoor verantwoordelijk. 
Bijkomend heeft de AV van december 2011 duidelijk aangetoond dat dank zij de gerechtelijke syndicus zeer ernstige schade werd vermeden. Niemand heeft deze vaststelling betwist bij de Vrederechter. Alle 250 mede-eigenaars zijn dus akkoord gegaan met deze vaststelling.

Als er schade is kan als enige de ex-syndicus verantwoordelijk gesteld worden, zoals de wet dat expliciet bepaald sinds 1994. Hij staat in voor hem zelf en zijn aangestelde. Maar wel enkel als de Algemene Vergadering dat wil.

Anders betalen onvermijdelijk alle 250 mede-eigenaars het gelag, behalve hoogstens deze die aan de alarmbel hebben getrokken, ofwel zelf (in principe een zevental) ofwel via hun mandataris (één), ofwel omdat ze vrijwillig zijn tussengekomen in lopende burgerlijke geschillen (drie).
Hoe gaat een financiële controle in de praktijk te werk?

Citaat uit een recent artikel in een krant:

“Tijdens de controle van de jaarrekeningen ontdekte een onafhankelijk revisor diverse onregelmatigheden. Hij meldde die aan het schoolbestuur. Na verder onderzoek bleek de visie van de revisor correct (…). Het was ook vlug duidelijk dat het hier ging om de aankoop en de betaling van goederen, het niet volgen van bepaalde procedures en het bevoordeligen van bepaalde bedrijven.
Een tweede, diepgaander onderzoek leidde tot dezelfde conclusies. Daarop is een tuchtprocedure in gang gezet.”

Bron: “Sint-Amandscollege schorst financieel directeur”, Het Nieuwsblad, 03.05.2012

No comment.