VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)

VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)
Blog van een mede-eigenaar, niet-mandataris van de VME

Zoeken in deze blog

18 december 2010

Democratie en de gedwongen mede-eigendom: water en vuur?

(Zie ook de Blog in het Frans: La démocratie et la copropriété forcée: incompatible? )

Enkele mijmeringen over de democratie na een nogal intensief debat enkele dagen geleden tussen twee groepen van mede-eigenaars in aanwezigheid van een professioneel bemiddelaar.


Democratie is relativisme

In het artikel “Document: Alan Posener over de kruistocht van paus Benedictus” (Knack nr 50 van 15.12.2010, blz. 124 à 129) een passage gelezen die vermoedelijk ook van toepassing is op onze context:

“Benedictus noemt onze westerse democratie ‘een dictatuur van het relativisme’. Tot op zekere hoogte heeft hij gelijk: democratie is relativisme. Democraten doen niet alsof ze de waarheid kennen over leven en dood. In een democratie staat alles open voor debat. Het enige wat we van onze medeburgers verlangen, is dat ze de democratische spelregels eerbiedigen. (…). Democraten gaan ervan uit dat ze iets kunnen bereiken door compromissen te sluiten. Een compromis kun je alleen maar sluiten als alle deelnemers bereid zijn hun eigen positie te relativeren.”


Fundamentele bestandelen van een democratisch proces

Als we Wikipedia erop nalezen, vinden we in de pagina over de democratie de volgende beschrijving en definitie:

Om van een democratisch proces te kunnen spreken dienen volgende drie fundamentele elementen aanwezig te zijn:
1. Initiatiefrecht. Elke deelnemer moet vrij zijn om een initiatief te kunnen nemen en een wetsvoorstel of wetswijziging in te dienen.
2. Recht op spreken. Elke deelnemer moet in gelijke mate de kans hebben de andere deelnemers te informeren en met hen van gedachte te wisselen over het voorstel dat ter tafel ligt.
3. Stemrecht. Elke deelnemer moet de gelegenheid hebben een stem over het voorstel te kunnen uitbrengen. Een overeengekomen meerderheid van de stemmen bepaalt of het voorstel al dan niet aangenomen wordt.
(...)
Democratie is (onder meer):
"Wij hebben een staatsvorm die niet een kopie is van de instellingen van onze naburen. In plaats van andere na te bootsen zijn wij juist een voorbeeld voor hen. Onze staatsvorm heet een democratie, omdat ze in handen is van velen en niet van enkelen. In persoonlijke geschillen verzekeren onze wetten gelijk recht aan allen en de publiek opinie eert een ieder die zich door iets onderscheidt in het openbare leven boven anderen, niet om de klasse, waartoe hij behoort, maar om zijn waarde alleen. Armoede is voor niemand die de staat van nut kan zijn een beletsel, hoe gering zijn aanzien ook is."
(Perikles' lijkrede (Perikleous logos epitaphios) zoals ze is vastgelegd door Thoukydides, II 37.)

Meer info?
Voor wie meer wil vernemen, kan dat als hij ook mede-eigenaar is van onze groep van zes gebouwen en zich inschrijft in de gesloten Yahoo groep "ACOS Evere" .

ACOS = Anciens Combattants- Oud-Strijders

De ACOS site is geen discussieforum, want het debat wordt gevoerd tijdens de Algemene Vergadering en alleen daar.

Maar deze site is wel een informatieve site met vooral relevante documenten en foto's, ... .

Geen opmerkingen: