VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)

VME te Evere, Oud-Strijderslaan 101, 103, 105, 107, 109 en 111 (KBO 0884.081.457)
Blog van een mede-eigenaar, niet-mandataris van de VME

Zoeken in deze blog

05 april 2010

Mag ik met een LPG-wagen in een ondergrondse parking staan?



Aan welke voorwaarden moet de ondergrondse parking voldoen?

MobiMix.be heeft de lezersvraag "Mag ik met een LPG-wagen in een ondergrondse parking staan?" beantwoord. We citeren uit het antwoord:
"(…)
Belangrijk is te kijken naar de randvoorwaarden die de wetgever stelt. Voor het parkeren van voertuigen in ondergrondse ruimten is verluchting noodzakelijk (ook in geval van benzine- of dieselvoertuigen):
"Gelet op de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, inzonderheid op artikel 2, gewijzigd bij de wet van 22 december 2003 en overwegende dat met het oog op de veiligheid van de gebruikers en de hulpdiensten een gesloten parkeergebouw aan minimale technische voorschriften moet voldoen alvorens er LPG-voertuigen mogen worden in toegelaten", heeft de federale overheid voor de LPG-voertuigen daarover een besluit genomen: het koninklijk besluit van 17 mei 2007 tot vaststelling van de maatregelen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gesloten parkeergebouwen moeten voldoen om LPG-voertuigen te parkeren (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 juni 2007)."
(…)
Besluit: parkeren met een LPG-wagen in een ondergrondse ruimte mag wel degelijk als de parkeerruimte voldoet aan de veiligheidsnormen. Het probleem schuilt dus niet zozeer bij de wagens zelf, maar bij de bouwtechnische kwaliteiten van de parking. Als die ruimte voldoende brandveilig is en beschikt over adequate verluchting, dan zijn er weinig of geen redenen om LPG-wagens de toegang te verbieden."
Bron: http://www.mobimix.be/inhoud/lezersvraag-mag-ik-met-een-lpg-wagen-een-ondergrondse-parking-staan
(of klik hier voor de tekst van het Koninklijk Besluit)

Aan welke voorwaarden moet mijn LPG wagen voldoen?

Klik hier voor een relevant document van de website www.brandveilig.be. Citaat van enkele belangrijke passages i.v.m. de ondergrondse parking (markering in vet toegevoegd):
"(…) Er is namelijk een verplichting om bij ondergrondse parkeergarages sensoren te plaatsen die gassen in dampvorm kunnen detecteren.
Stel dat er een voertuig staat geparkeerd dat een grote benzinelek heeft. Hierdoor kan er brandgevaar ontstaan. Door sensoren te plaatsen die deze gassen detecteren kan men het brandgevaar snel ontdekken en dienaangaande anticiperen. Deze sensoren zijn geplaatst in het plafond omdat gassen van benzine, CO, diesel, e.a. lichter zijn dan lucht en dus steeds naar het plafond stijgen. LPG is zwaarder dan lucht (…)
Maar zelfs het plaatsen van sensoren kan de toelating van LPG wagens niet bemoeilijken. De prijs van deze sensoren is namelijk zeer laag (ongeveer 125 Euro/stuk). Bron: BEL-LPG
Onlangs heeft Dhr Dewael in de lacune van de wet voorzien in zijn '(…) Koninklijk Besluit betreffende de maatregelen voor de preventie van ontploffing en brand waaraan de gesloten gebouwen moeten voldoen om LPG voertuigen te parkeren'.
Met de goedkeuring van dit ontwerp zou de volledige problematiek geregeld worden.
In parkeergarages waar alle wettelijke maatregelen voor toelating van LPG wagens genomen zijn, worden LPG wagens toegelaten.
Parkeergarages die niet in orde zijn met deze wetgeving blijven taboe voor LPG wagens."
Bron: http://www.brandveilig.be

De ondergrondse parking voldoet niet aan de voorwaarden van het KB?


Dan moeten onder andere de bepalingen van de Bijlage II van het KB uitgevoerd worden.
Dat kost niet veel: de aankoop van één verkeersbord L1


En het plaatsen ervan aan de buitenkant van de toegang tot de parking op een bord zoals hier (waarschijnlijk een beslissing van ergens 2006 van de AV van die VME):

Geen opmerkingen: